Za kolik prodám svou nemovitost?
16. 04. 2018

Za kolik prodám svou nemovitost?

Ano, to je skutečně zásadní otázka. Pokud už prodáváme svoji nemovitost, jistě chceme z kupní ceny vytěžit maximum a leckdy máme za to, že ceně dobře rozumíme. Praxe je ovšem taková, že naše představa o získané částce bývá často nereálná.

V roce 2015 vydal Journal of Housing Economics velmi zajímavou studii. Lidé nadhodnocují ceny nemovitostí o 8 %. Ale jen v případě, že se jedná o tu jejich. V případě, že se nejedná o jejich nemovitosti, její cenu rozhodně spíše snižují. Tento efekt má dokonce i svůj ekonomický název – endowment efekt. Nebo také vlastnický či majetnický efekt.

Jinými slovy, u stejné věci dělá člověk cenový rozdíl mezi cenou, za kterou je ochoten prodat a za kterou je ochoten koupit. Například úplně stejný byt budeme chtít prodat vždy za více, než za kolik bychom jej byli ochotni koupit. A pro zajímavost, zdaleka se to netýká jen nemovitostí, ale v podstatě čehokoli námi vlastněného J

Ptáte se na důvody? Ty jsou prosté:

  1. Citové pouto. K věcem, které vlastníme si vytváříme citové pouto. A jsme tedy ochotni se jich vzdát pouze za vyšší částku, která nám tento cit „nahradí“.
  2. Předpoklad „nutné“ kompenzace vlastních nákladů. Jako vlastnící míváme pocit, že prodejem rozhodně musíme získat investované náklady zpět. Ale praxe je taková, že za kuchyňskou linku, kterou jsme pořizovali v hodnotě 100.000,- Kč, už ale nikdy stejnou částku nedostaneme, bohužel.
  3. Ikea efekt. Pokud jsme v nemovitosti sami vymalovali, věšeli lustry či pokládali podlahu, to vše způsobuje výše zmíněný efekt o často nereálné představě o ceně.

Jak tedy na to??

Zkuste si představit, že ve vaší nemovitosti bydlí úplně cizí lidé, oprostěte se od citových vazeb a položte si otázku. Kolik bych byl ochoten za takovou nemovitost zaplatit já?

Pokud už nemovitost prodáváte a nedaří se vám to, patrně se vám přihodil endowment efekt a požadujete za ni až příliš vysokou cenu.

Nereálné nároky pak paradoxně cenu Vaší nemovitosti snižují. Za vysokou cenu se na inzertních portálech stává nemovitost „profláknutou“, je v prodeji jednu zimu, druhou zimu a její stavebnětechnický stav dostává pořádně „na frak“… Nakonec sami uznáte, že kdybyste před dvěma roky kývli na slevu, určitě byste na tom oproti současnému stavu vydělali…

Moje doporučení na závěr – netrapte se něčím, na co si můžete najmout odborníka. Za patnáct let na realitním trhu jsem prodal už 404 nemovitostí. Jsem stavařem, autorizovaným stavitelem pro pozemní stavby, držitelem koncese na tržní oceňování nemovitostí…

Neváhejte mi zavolat. Rád si s Vámi sednu na dobré kafe a tu správnou cenu pro Vás najdu. A pakliže se domluvíme na spolupráci při prodeji Vaší nemovitosti, je pro Vás tržní ocenění z mé strany připraveno zdarma J

Těším se na naše osobní setkání, volejte kdykoli – 603 236 139

100117_portrét_9959

Ivan Horňák

REALITY HORŇÁK s.r.o.

www.realityhornak.cz

tel: 603 236 139

e-mail: reality@realityhornak.cz

Ivan Horňák
Autor: Ivan Horňák

 

Přeji Vám hezký a dobrý den.

Jmenuji se Ivan Horňák, jsem realitní makléř a majitel realitní kanceláře REALITY HORŇÁK. Specializuji na prodej objektů k bydlení a rekreaci na jihu Čech, ale úspěšně jsem prodal desítky nemovitosti i v Praze, ve středních Čechách, na Vysočině a na Plzeňsku.

Podnikám od roku 1996, svou vlastní realitní kancelář jsem založil v březnu roku 2003. Mojí profesí je stavařina - jsem autorizovaným stavitelem pro pozemní stavby a autorizovaným technikem pro požární bezpečnost staveb s platným osvědčením České komory autorizovaných inženýrů a techniků. Jsem držitelem koncese pro tržní oceňování nemovitostí. 

Práce v realitách je pro mě zároveň i koníčkem. Fascinují mě moderní technologie, jejich prostřednictvím nabízím prodávané nemovitosti. Ke každé nabídce pořizuji profesionální fotografie, natáčím videoprohlídky, vytvářím home staging (příprava nemovitosti na prodej), vytvářím schématické půdorysy s 360° - panoramatickou fotografickou prezentací a 3D scan prodávané nemovitosti. Abych prodávanou nemovitost představil i ve vztahu k okolí, pořizuji profesionální letecké záběry z dronu. Jsem prvním realitním makléřem v regionu, který úspěšně složil zkoušky u Úřadu pro civilní letectví ČR - jsem řádně registrovaným pilotem kvadrokoptéry, s povolením k provádění leteckých prací.

Chcete rychle, dobře, bezpečně a za nejvyšší možnou cenu prodat svou nemovitost? Chcete, aby byla prezentována těmi nejmodernějšími technologiemi? Chcete, aby Vaše nemovitost měla vlastní stránku a byla na sociálních sítích šířena rychlostí blesku se zaměřením na tu správnou cílovou skupinu zájemců?

Neváhejte a cinkněte mi. Pojďme si posedět u dobré kávy a pohovořit o prodeji Vaší nemovitosti. 

Těším se na Vás :-)

Ivan Horňák 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení