Pojistit, či nepojistit?
19. 03. 2019

Pojistit, či nepojistit?

Pořídili jste si vlastní bydlení, vložili do něj mnoho prostředků a teď si možná říkáte: „už ani korunu!“ Ale pozor, není šetření jako šetření a jedinou chybnou úvahou v tomto směru můžete o statisíce, až miliony…

A o čem, že je řeč? Samozřejmě o pojištění nemovitostí.

 

Pojistka – žádný módní výstřelek...

Pojištění nemovitostí je velmi starou záležitostí. Vzniklo už ve středověku jako reakce na častý výskyt požárů, které mnohdy zničily celá města a představovaly tak pro obyvatele obrovskou hrozbu.

Postupem času se nabídka pojištění rozšiřovala i na další pojistitelná rizika.V dnešní době pojišťovny nabízejí ochranu skoro před čímkoliv si dovedete představit: požár, výbuch, úder blesku, pád letadla, vichřice, krupobití, zemětřesení, pád stromu, povodeň, záplava, voda z vodovodního zařízení, tíha sněhu, krádež, vloupání, vandalismus, náraz vozidla a jiné… 

 

Pojistit nemovitost nebo domácnost?

Lidé často řeší, zda pojistit nemovitost bez domácnosti, anebo domácnost bez nemovitosti. Kterou z těchto dvou možností si vybrat? Pojištění nemovitosti se týká příslušenství pevně spjatých s budovou, tj. obvodové zdi, okna, dveře, podlahy nebo radiátory. Pojištění domácnosti v sobě zahrnuje veškeré vybavení domu nebo bytu, tedy zjednodušeně řečeno to, co leží v prostoru volně, jako je nábytek, koberce, elektronika, osobní věci. To znamená, že pokud si sjednáte pouze pojištění nemovitosti a v případě požáru vám pojišťovna uhradí škodu způsobenou na budově, ze svých finančních prostředků budete muset nakoupit celé zařízení domácnosti. To protože jste neměli uzavřenou pojistku na domácnost.

Jste-li majitelem nemovitosti, pak tedy zbytečně nepřemýšlejte a zvolte kombinaci obou možností. 

Jste-li nájemcem, jistě postačí pojištění domácnosti, nemovitost jako taková je pojištěna majitelem – pronajímatelem.

 

Uzavřít pojistku můžete nejen na stávající nemovitost, ale také na nově budovanou. Pokud tedy stavíte, nemusíte čekat, až bude stavba hotová. Kromě rodinných domů a bytů si dále můžete nechat pojistit bytový a činžovní dům, chalupu nebo chatu i půdní vestavbu. Garáž, zahradní domek, bazén nebo oplocení můžou být pojištěné jako stavby vedlejší.

Tak tedy pojistit, ale na jakou cenu?

Pojišťovny vám často nabídnou hned tři možnosti – cenu novou, časovou a obvyklou. Nová cena je ta, za kterou si budete moct pořídit v daném místě nové bydlení. Tato cena přitom vůbec nemusí odpovídat pořizovací ceně vaší původní nemovitosti. Je to tedy i nejdražší varianta. Časová cena představuje hodnotu vaší nemovitosti či domácnosti těsně před vznikem pojistné události. Započítává se do ní opotřebení způsobené dobou užívání. A konečně obvyklou cenou se rozumí taková cena, za niž by bylo možné pojištěnou nemovitost prodat.

 

Stejně jako při prodeji nemovitosti, i zde je na místě vyhledat skutečného odborníka, rozhodně tedy doporučuji profesionálního pojišťovacího zprostředkovatele – internetový automat není jistě „to pravé ořechové“. Profesionál Vám představí nejen klady pojistné smlouvy, ale upozorní vás i na případné nedostatky, abyste v případě vzniku pojistné události nebyli ze strany pojišťovny nepříjemně překvapeni.

S pojistkami nemovitostí Vám já osobně úplně přesně neporadím, ale rád Vám doporučím skutečného „profíka“. Váš majetek si profesionální péči dozajista zaslouží – vložili jste do něj své (často celoživotní) prostředky. A tak nejen v případě prodeje, ale i při pojišťování svého majetku hledejte člověka z masa a kostí, odborníka v oboru, skutečného profesionála.

Nebo se snad domníváte, že služby profesionála jsou drahé? Tak počkejte jak dopadnete, až si najmete amatéra…“

Budete-li Vy osobně, Vaši přátelé, kamarádi nebo příbuzní uvažovat o prodeji té Vaší nemovitosti, rád se stanu profesionálem ve Vašich službách.

V úctě Ivan Horňák

 

Ivan Horňák
Autor: Ivan Horňák

 

Přeji Vám hezký a dobrý den.

Jmenuji se Ivan Horňák, jsem realitní makléř a majitel realitní kanceláře REALITY HORŇÁK. Specializuji na prodej objektů k bydlení a rekreaci na jihu Čech, ale úspěšně jsem prodal desítky nemovitosti i v Praze, ve středních Čechách, na Vysočině a na Plzeňsku.

Podnikám od roku 1996, svou vlastní realitní kancelář jsem založil v březnu roku 2003. Mojí profesí je stavařina - jsem autorizovaným stavitelem pro pozemní stavby a autorizovaným technikem pro požární bezpečnost staveb s platným osvědčením České komory autorizovaných inženýrů a techniků. Jsem držitelem koncese pro tržní oceňování nemovitostí. 

Práce v realitách je pro mě zároveň i koníčkem. Fascinují mě moderní technologie, jejich prostřednictvím nabízím prodávané nemovitosti. Ke každé nabídce pořizuji profesionální fotografie, natáčím videoprohlídky, vytvářím home staging (příprava nemovitosti na prodej), vytvářím schématické půdorysy s 360° - panoramatickou fotografickou prezentací a 3D scan prodávané nemovitosti. Abych prodávanou nemovitost představil i ve vztahu k okolí, pořizuji profesionální letecké záběry z dronu. Jsem prvním realitním makléřem v regionu, který úspěšně složil zkoušky u Úřadu pro civilní letectví ČR - jsem řádně registrovaným pilotem kvadrokoptéry, s povolením k provádění leteckých prací.

Chcete rychle, dobře, bezpečně a za nejvyšší možnou cenu prodat svou nemovitost? Chcete, aby byla prezentována těmi nejmodernějšími technologiemi? Chcete, aby Vaše nemovitost měla vlastní stránku a byla na sociálních sítích šířena rychlostí blesku se zaměřením na tu správnou cílovou skupinu zájemců?

Neváhejte a cinkněte mi. Pojďme si posedět u dobré kávy a pohovořit o prodeji Vaší nemovitosti. 

Těším se na Vás :-)

Ivan Horňák 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení