SPLASKLA V ROCE 2018 REALITNÍ BUBLINA?
22. 01. 2019

SPLASKLA V ROCE 2018 REALITNÍ BUBLINA?

Jaký byl rok 2018 v realitách?

Většinou se bilancuje už na sklonku roku. Já to ale nemám moc rád, často je pak hodnocení roku uspěchané, zkreslené a reálně nepodložené. A do toho ten sentiment Vánoc…

Dnes je 23. ledna 2019 a já si ten loňský rok dovolím hodnotit s malinkým odstupem a z pohledu své šestnáctileté realitní praxe.

Rok 2018 byl realitně skvělý!

Češi měli chuť prodávat i nakupovat, ekonomice se dařilo a úrokové sazby dosáhly historického minima. Prodávalo se a kupovalo jak na běžícím páse – napříč trhem – od prosté garsonky po honosnou rezidenci. A to platilo bezezbytku v celé první polovině loňského roku…

Pak jsme začali slýchat o realitní bublině, přehřátém realitním trhu. Ekonomičtí a realitní experti zasvěceně hovořili o plíživém nástupu krize. Jiní experti je zase naopak mírnili a v této polemice jsme se proprodávali k podzimu. Až tehdy se odehrálo to, co skutečně a zcela zásadně ovlivnilo realitní trh - Česká národní banka „utáhla hypoteční opratě“.

Žadatelé o hypotéky najednou musí prokázat, že mají vyšší příjmy, než jaké jim stačily ještě před necelým rokem a dokonce musejí sáhnout do strožoku a vyplatit až 20 % kupní ceny z vlastních zdrojů. A k tomu ještě ta zpropadená daň z nabytí nemovitých věcí ve výši 4% z realizované kupní ceny! Kreativita jednotlivých bank si s vydaným omezením sice uměla do konce roku pohrávat a tak se stále prodávalo a stále nakupovalo…

Dohasly novoroční ohňostroje a nás zajímá, co bude dál. Ano, realitně se ochladilo. Ceny nemovitostí se sice stávají ustálenějšími, ale k žádnému výraznému zlevňování nedošlo a nedochází. Zájemci, kteří s řešením otázky vlastního bydlení zaváhali, neskrývají zklamání. Poptávka sice stále převyšuje nabídku, ale prodávající ještě nejsou ochotni akceptovat, že možnosti kupujících už nejsou tak růžové, jako v posledních dvou, až třech letech.

Horší dostupnost hypoték logicky zvyšuje zájem o nájemní byty a zvýšená poptávka po nájmech navyšuje cenu nájemních bytů…

Ale pojďme zpět k tomu, co nás zajímá nejvíc – tedy k prodeji nemovitostí. Copak nám přinese rok 2019?

Očekávám zklidnění a ustálení trhu. I nadále se bude prodávat a kupovat – potřeba vlastního bydlení bude stále vysoká. Zásadně se ale změní standardy prodeje – o tom jsem přesvědčen. Kdo bude chtít prodat, bude MUSET kupujícího pro tu svou (chcete-li – jeho) nemovitost získat, přesvědčit, OHROMIT.

Rok 2019 ukáže sílu odbornosti realitních zprostředkovatelů. Pryč jsou doby, kdy nemovitost stačilo nafotit mobilem a „tak nějak“ odinzerovat. Kupující chce nemovitost vidět na profesionálních fotografiích, projít si jí v klidu domova na svém počítači – tedy shlédnout videoprohlídku, půdorys s panoramatickou prohlídkou, zcela běžným standardem bude (už je) i 3D sken nemovitosti. A to vše na jediné – samostatné webové stránce, vytvořené právě pro prodej té Vaší nemovitosti. Samozřejmostí musí být i předprodejní příprava nemovitosti – home staging a odborné stanovení reálné prodejní ceny.

Pakliže Vám zní předchozí řádky nesrozumitelně, rád Vám je vysvětlím při našem osobním setkání. Rád Vám poradím, jak prodat tu Vaši nemovitost rychle, dobře, bezpečně a za reálně nejvyšší možnou cenu.

V loňském roce jsem díky Vám – díky důvěře svých klientů zprostředkoval prodej 37 nemovitostí, jejichž hodnota přesáhla 39 milionů Kč. Za šestnáct let na trhu jsem zprostředkoval 436 realitních transakcí. Velmi rád se ujmu i té Vaší.

Neváhejte mě kontaktovat, těším se na naše osobní setkání J

Ivan Horňák – tel: 603 236 139

 

Ivan Horňák
Autor: Ivan Horňák

 

Přeji Vám hezký a dobrý den.

Jmenuji se Ivan Horňák, jsem realitní makléř a majitel realitní kanceláře REALITY HORŇÁK. Specializuji na prodej objektů k bydlení a rekreaci na jihu Čech, ale úspěšně jsem prodal desítky nemovitosti i v Praze, ve středních Čechách, na Vysočině a na Plzeňsku.

Podnikám od roku 1996, svou vlastní realitní kancelář jsem založil v březnu roku 2003. Mojí profesí je stavařina - jsem autorizovaným stavitelem pro pozemní stavby a autorizovaným technikem pro požární bezpečnost staveb s platným osvědčením České komory autorizovaných inženýrů a techniků. Jsem držitelem koncese pro tržní oceňování nemovitostí. 

Práce v realitách je pro mě zároveň i koníčkem. Fascinují mě moderní technologie, jejich prostřednictvím nabízím prodávané nemovitosti. Ke každé nabídce pořizuji profesionální fotografie, natáčím videoprohlídky, vytvářím home staging (příprava nemovitosti na prodej), vytvářím schématické půdorysy s 360° - panoramatickou fotografickou prezentací a 3D scan prodávané nemovitosti. Abych prodávanou nemovitost představil i ve vztahu k okolí, pořizuji profesionální letecké záběry z dronu. Jsem prvním realitním makléřem v regionu, který úspěšně složil zkoušky u Úřadu pro civilní letectví ČR - jsem řádně registrovaným pilotem kvadrokoptéry, s povolením k provádění leteckých prací.

Chcete rychle, dobře, bezpečně a za nejvyšší možnou cenu prodat svou nemovitost? Chcete, aby byla prezentována těmi nejmodernějšími technologiemi? Chcete, aby Vaše nemovitost měla vlastní stránku a byla na sociálních sítích šířena rychlostí blesku se zaměřením na tu správnou cílovou skupinu zájemců?

Neváhejte a cinkněte mi. Pojďme si posedět u dobré kávy a pohovořit o prodeji Vaší nemovitosti. 

Těším se na Vás :-)

Ivan Horňák 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení