Mámo, koupíme si mobilheim!
05. 02. 2020

Mámo, koupíme si mobilheim!

Popularita mobilhaimů domů očividně narůstá. Je to bezesporu bezva řešení rekreačního objektu, ale rozhodně není problém touto formou vyřešit i vlastní trvalé bydlení - ostatně známe to hlavně z "emerických" filmů. Důvod vzrůstající obliby je nasnadě - nízká pořizovací cena, poměrně slušný komfort bydlení - teda za předpokladu že v domě na kolech nechceme bydlet i s tchýní, babičkou, tetou z Prešova a finanční a sexuální poradkyní :-)

No jo, ale co na to "ouřady"?

Mobilhaim je (ať už se nám to líbí, anebo ne) výrobek plnící funkci stavby a vůbec tedy není důležité, zda jde o mobilní dům vybavený tažnou ojí a koly, anebo o modulový dům, který nám na parcelu frkne jeřáb. A výrobek plnící funkci stavby je výrobkem, zcela jednoznačně spadajícím pod kuratelu stavebního zákona - ať už se nám to líbí, anebo ne :-) – sakra, tuhle úvahu už tu někde mám… J

A ať už má být náš mobilní miláček využíván pro bydlení, anebo pro rekreaci (ostatně na co jiného bychom ho tedy pořizovali...), vztahují se na něj stejná pravidla jako na stavbu rodinného domu. A tato pravidla nám do mobilního domečku budou kafrat zejména z hlediska světlé výšky místnosti, šířky chodby, energetické náročnosti, plochy místností atd., atd. Krom toho musí naše plechovka na kolech splňovat i hygienické normy a předpisy o požární bezpečnosti… (a jestli ho postavíte na kopci, tak i nárokům bezpečnosti letového provozu J). Ještě Vás ten článek baví? J

Tak tedy – jak na to?

Přímo stavební povolení na mobilhaim potřeba není, … ALE vyřízení povolení se nevyhnete (teda, to je věta za všechny prachy…). Umístění našeho pojízdného domečku na parcele vyžaduje souhlas stavebního úřadu, musí být v souladu s uzemním plánováním. Vaše první kroky tedy povedou na stavební úřad – jde tam samozřejmě s naším mobilním baráčkem i přijet, ale to z taktických důvodů nedoporučuji…

Příslušnému stavebnímu úřadu předložíte žádost o vydání územního souhlasu, doložíte vlastnické (či jiné) právo k pozemku a něco lejster k mobilnímu domu. Vyplníte nějaký ten formulář a budete postupovat dle pokynů stavebních referentů. Někde je to radost, jinde… Například na Bechyňském stavebním úřadě vám velmi milé a ochotné dámy docela určitě poradí, dokonce s Vámi vyplní i nějaký ten formulář, na Týnském vám nepomůže ani bůh – a to je kostel hned v sousedství…

Zhruba za měsíc (tam, kde toho mají úřednice skutečně hodně – za dva) to vypukne. Přijde Vám papííír - územní souhlas! A po řácké oslavě tedy můžete mobilní dům usadit na pozemek a společně s rozvětvenou rodinou ho začít užívat. Kolaudace netřeba, katastr nemovitostí neřešte. 

Nemám na to prašule, co s tím?

Ani zde netřeba zoufat. I na našem trhu už se začínají objevovat mobildomy, které je možné zkolaudovat jako skutečnou stavbu a pak tedy na ně získat i číslo popisné. V takovém případě se jedná skutečně o nemovitost, na kterou lze čerpat i hypoteční úvěr. Na takový dům se vztahují i předpisy ohledně daně z nabytí nemovité věci (ostatně, proč našemu státu nedat čtyři procenta za to, že jste si pořídili bydlení, že? J) a daně z nemovitých věcí.

Co říci závěrem?

Ano. Mobilhaim je cesta. V našich krajích docela určitě k rekreaci, ale doba, kdy takto budeme ochotni i bydlet, se docela určitě blíží. Budete-li o mobilhaimu vážně uvažovat, rozhodně k tomu přistupujte s rozmyslem a záměr dopředu konzultujte se stavebním úřadem. I zde lze jenom doporučit spolupráci s odborníkem. Budete-li mít zájem, cinkněte mi. Jsem nejen Váš realitní makléř, ale i autorizovaný stavitel pro pozemní stavby a autorizovaný technik pro požární bezpečnost staveb (fakt o tom něco vím J).

Ivan Horňák

 

 

Ivan Horňák
Autor: Ivan Horňák

 

Přeji Vám hezký a dobrý den.

Jmenuji se Ivan Horňák, jsem realitní makléř a majitel realitní kanceláře REALITY HORŇÁK. Specializuji na prodej objektů k bydlení a rekreaci na jihu Čech, ale úspěšně jsem prodal desítky nemovitosti i v Praze, ve středních Čechách, na Vysočině a na Plzeňsku.

Podnikám od roku 1996, svou vlastní realitní kancelář jsem založil v březnu roku 2003. Mojí profesí je stavařina - jsem autorizovaným stavitelem pro pozemní stavby a autorizovaným technikem pro požární bezpečnost staveb s platným osvědčením České komory autorizovaných inženýrů a techniků. Jsem držitelem koncese pro tržní oceňování nemovitostí. 

Práce v realitách je pro mě zároveň i koníčkem. Fascinují mě moderní technologie, jejich prostřednictvím nabízím prodávané nemovitosti. Ke každé nabídce pořizuji profesionální fotografie, natáčím videoprohlídky, vytvářím home staging (příprava nemovitosti na prodej), vytvářím schématické půdorysy s 360° - panoramatickou fotografickou prezentací a 3D scan prodávané nemovitosti. Abych prodávanou nemovitost představil i ve vztahu k okolí, pořizuji profesionální letecké záběry z dronu. Jsem prvním realitním makléřem v regionu, který úspěšně složil zkoušky u Úřadu pro civilní letectví ČR - jsem řádně registrovaným pilotem kvadrokoptéry, s povolením k provádění leteckých prací.

Chcete rychle, dobře, bezpečně a za nejvyšší možnou cenu prodat svou nemovitost? Chcete, aby byla prezentována těmi nejmodernějšími technologiemi? Chcete, aby Vaše nemovitost měla vlastní stránku a byla na sociálních sítích šířena rychlostí blesku se zaměřením na tu správnou cílovou skupinu zájemců?

Neváhejte a cinkněte mi. Pojďme si posedět u dobré kávy a pohovořit o prodeji Vaší nemovitosti. 

Těším se na Vás :-)

Ivan Horňák 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení