Nájemné se bude zvyšovat, krátkodobé pronájmy se více zdaní
26. 10. 2021

Nájemné se bude zvyšovat, krátkodobé pronájmy se více zdaní

Ve velkých městech se snižovaly ceny nájmů během koronavirové pandemie. Proto se nyní očekává zvýšení cen nájemného v souvislosti s obnovením turismu. Do cen nájemného by se postupně mohlo promítnout i zdanění krátkodobých pronájmů. 

Ve velkých městech pronájmy zdraží

Ceny pronájmů se během pandemie koronaviru mírně snížily, nejvíce to bylo patrné v Praze a Brně. Ve městech chyběli studenti, zahraniční i tuzemští turisté. Zejména ti využívali řadu bytů pro dočasné ubytování během dovolené.

Byty vyčleněné pro krátkodobé pronájmy zely prázdnotou, jejich majitelé začali hledat dlouhodobé nájemníky a tomu přizpůsobili cenu pronájmu. S oživením turismu ale přichází ke slovu opětovné zvýšení cen nájmu. V Praze a Brně předpokládají analytici navýšení nájemného o 10 až 20 %.

Zvýšení nájmu se odrazí na cenách nemovitostí

Nemovitosti určené k prodeji zvýšily ceny o stovky tisíc, někde dokonce o miliony. Vyšší nájemné bude znamenat větší touhu po vlastním bydlení. Zvýšení poptávky po vlastním bydlení logicky vyústí ve vyšší ceny nemovitostí. A vyšší cena pořizované nemovitosti zase zdraží nájemné u těch bytů, které majitelé pořizují jako investiční nemovitosti.

Krátkodobý pronájem může podražit

Výrok městského soudu v Praze může do budoucna ohrozit platformy nabízející dočasné ubytování. Z rozhodnutí soudu vyplývá, že krátkodobý pronájem je podnikatelskou činností a pronajímatel má daňovou povinnost stejně jako povinnost platit sociální a zdravotní pojištění. Krátkodobý pronájem by tím spadal pod ubytovací služby a v případě, že by příjmy přesáhly jeden milion korun ročně, je pronajímatel plátcem DPH a z příjmů odvádí ještě 10 % na DPH.

ČNB se chystá přibrzdit růst cen nemovitostí

Růst cen nemovitostí chce přibrzdit Česká národní banka. Ta přistoupila ke zvýšení úrokových sazeb. Na zvýšení reagovaly komerční banky a úrokové sazby u hypotečních úvěrů vzrostly.

Dražší hypoteční úvěry by měly v budoucnu snížit poptávku po nemovitostech.

Do objemu poskytovaných hypotečních úvěrů by mohla vstoupit i určitá doporučení pro posuzování bonity žadatelů, které ČNB předává komerčním bankám. V minulosti například stanovila pravidlo (později bylo zrušeno) pro maximální výši úvěru a maximální výši splátky v poměru k příjmům žadatele.

Ivan Horňák
Autor: Ivan Horňák

 

Přeji Vám hezký a dobrý den.

Jmenuji se Ivan Horňák, jsem realitní makléř a majitel realitní kanceláře REALITY HORŇÁK. Specializuji na prodej objektů k bydlení a rekreaci na jihu Čech, ale úspěšně jsem prodal desítky nemovitosti i v Praze, ve středních Čechách, na Vysočině a na Plzeňsku.

Podnikám od roku 1996, svou vlastní realitní kancelář jsem založil v březnu roku 2003. Mojí profesí je stavařina - jsem autorizovaným stavitelem pro pozemní stavby a autorizovaným technikem pro požární bezpečnost staveb s platným osvědčením České komory autorizovaných inženýrů a techniků. Jsem držitelem koncese pro tržní oceňování nemovitostí. 

Práce v realitách je pro mě zároveň i koníčkem. Fascinují mě moderní technologie, jejich prostřednictvím nabízím prodávané nemovitosti. Ke každé nabídce pořizuji profesionální fotografie, natáčím videoprohlídky, vytvářím home staging (příprava nemovitosti na prodej), vytvářím schématické půdorysy s 360° - panoramatickou fotografickou prezentací a 3D scan prodávané nemovitosti. Abych prodávanou nemovitost představil i ve vztahu k okolí, pořizuji profesionální letecké záběry z dronu. Jsem prvním realitním makléřem v regionu, který úspěšně složil zkoušky u Úřadu pro civilní letectví ČR - jsem řádně registrovaným pilotem kvadrokoptéry, s povolením k provádění leteckých prací.

Chcete rychle, dobře, bezpečně a za nejvyšší možnou cenu prodat svou nemovitost? Chcete, aby byla prezentována těmi nejmodernějšími technologiemi? Chcete, aby Vaše nemovitost měla vlastní stránku a byla na sociálních sítích šířena rychlostí blesku se zaměřením na tu správnou cílovou skupinu zájemců?

Neváhejte a cinkněte mi. Pojďme si posedět u dobré kávy a pohovořit o prodeji Vaší nemovitosti. 

Těším se na Vás :-)

Ivan Horňák 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení