Nečekejte, jednejte. Nabídněte nemovitost k prodeji co nejdříve
30. 12. 2020

Nečekejte, jednejte. Nabídněte nemovitost k prodeji co nejdříve

U některých majitelů nemovitostí je vidět váhání, zda nabídnout nemovitost k prodeji právě teď. Ano! Existuje riziko, že se ceny nemovitostí budou snižovat. Je třeba využít aktuální zvýšené poptávky po nákupu nemovitostí.

 

Obávané snižování cen nemovitostí

Od začátku pandemie se objevují nejrůznější signály budoucí ekonomické krize. Ta se samozřejmě promítne i do realitního trhu.

Po ekonomické krizi v roce 2008 došlo k poklesu cen nemovitostí se zpožděním několika měsíců a průměrně se jednalo o pokles 25 % z ceny nemovitostí.

Ačkoliv už pandemie několik měsíců trvá, dosud jsme pokles cen nemovitostí nezaznamenali. Důvodů je několik.

 

Rostoucí poptávka

Hrozba nadcházející krize vyvolala u investorů (i domácností) zvýšený zájem o bezpečné uložení peněz. Bezpečným přístavem pro uložení hotovosti před hrozbou rostoucí inflace jsou jistě nemovitosti. Z důvodu zvýšené poptávky neměli prodávající důvod nabízené nemovitosti zlevňovat.

Další skutečností je snižování úrokových sazeb u hypotečních úvěrů a částečné rozvolnění pravidel pro poskytování úvěrů. Peníze na nákup nemovitostí jsou levné a získání hypotéky je jednodušší než před několika měsíci.

Do úvahy je třeba vzít i skutečnost, že aktuálně probíhají vládní programy na podporu ekonomiky, které drží zaměstnanost a dotují provoz tisíců firem. Jakmile tato podpora skončí, teprve se začnou dopady krize projevovat.

 

S prodejem nečekejte

Je zřejmé, že k poklesu cen nemovitostí bude docházet. Tento pokles však nebude okamžitě a nebude se týkat všech nemovitostí stejně. Určitě nemůžeme očekávat výrazný pokles cen nemovitostí novostaveb ve velkých městech. Ty jsou často investičními nemovitostmi a slouží k dalšímu pronájmu.

Pokud uvažujete o prodeji nemovitosti, začněte jednat. Využijte zvýšenou poptávku kupujících, kteří hledají bezpečnou investici a mají možnost financovat nákup levným hypotečním úvěrem.

Jakmile se začne ekonomika potýkat s následky pandemie, bude se objevovat mnohem více těch, kteří přijdou o zaměstnání, sníží se jim příjmy nebo budou mít obavy z dlouhodobého závazku. Prodávat se bude mnohem hůře a za nižší ceny.

Ivan Horňák
Autor: Ivan Horňák

 

Přeji Vám hezký a dobrý den.

Jmenuji se Ivan Horňák, jsem realitní makléř a majitel realitní kanceláře REALITY HORŇÁK. Specializuji na prodej objektů k bydlení a rekreaci na jihu Čech, ale úspěšně jsem prodal desítky nemovitosti i v Praze, ve středních Čechách, na Vysočině a na Plzeňsku.

Podnikám od roku 1996, svou vlastní realitní kancelář jsem založil v březnu roku 2003. Mojí profesí je stavařina - jsem autorizovaným stavitelem pro pozemní stavby a autorizovaným technikem pro požární bezpečnost staveb s platným osvědčením České komory autorizovaných inženýrů a techniků. Jsem držitelem koncese pro tržní oceňování nemovitostí. 

Práce v realitách je pro mě zároveň i koníčkem. Fascinují mě moderní technologie, jejich prostřednictvím nabízím prodávané nemovitosti. Ke každé nabídce pořizuji profesionální fotografie, natáčím videoprohlídky, vytvářím home staging (příprava nemovitosti na prodej), vytvářím schématické půdorysy s 360° - panoramatickou fotografickou prezentací a 3D scan prodávané nemovitosti. Abych prodávanou nemovitost představil i ve vztahu k okolí, pořizuji profesionální letecké záběry z dronu. Jsem prvním realitním makléřem v regionu, který úspěšně složil zkoušky u Úřadu pro civilní letectví ČR - jsem řádně registrovaným pilotem kvadrokoptéry, s povolením k provádění leteckých prací.

Chcete rychle, dobře, bezpečně a za nejvyšší možnou cenu prodat svou nemovitost? Chcete, aby byla prezentována těmi nejmodernějšími technologiemi? Chcete, aby Vaše nemovitost měla vlastní stránku a byla na sociálních sítích šířena rychlostí blesku se zaměřením na tu správnou cílovou skupinu zájemců?

Neváhejte a cinkněte mi. Pojďme si posedět u dobré kávy a pohovořit o prodeji Vaší nemovitosti. 

Těším se na Vás :-)

Ivan Horňák 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení